A Magyar Időkben arról írnak, hogy Kiss-Rigó püspöknek jelöltjei vannak, ki induljon Botka ellen Szegeden

Tarnay Kristóf Ábel | 2018. augusztus 15. 21:37 | Utolsó frissítés: 10 hónapja

A lapban ma megjelent publicisztika szerint a Fidesznek titkos jelöltje is van.

Kissé zavaros eszmefuttatás jelent meg a mai Magyar Időkben Szeged jövőjéről és Botka László fideszes megszorongatásáról. A szerző Kollár Ferenc először számba veszi, miről szeretne konzultálni (nehezen követhető ez a rész, felváltva ír egyes- és többesszámban, de valószínűleg a helyi pártszervezet Szeged 2030 nevű "konzultációjához" szólnak ezek a felvetései, amelyet a végén meg is említ).

Ezután felsorolja a lehetséges indulókat, amelyben tesz egy érdekes kijelentést, ugyanis a jobboldali jelöltek közt (most lépjünk túl azon, hogy a Jobbikot lazán a baloldalhoz csapta) a következőket említi meg:

Kothencz János vagy Biernacki Karol (Kiss-Rigó László püspök jelöltjei),

Vadász János vagy Bartók Csaba (B. Nagy László jelöltjei),

Barthel-Rúzsa Zsolt (titkos jelölt),

Bartha László (a Tisza Konzervatív Kör jelöltje)

Ez a felsorolás több szempontból izgalmas. Először is, ha Barthát nézzük fölöttébb meglepő lenne az egykori polgármester újraindítása, miután egy éve a fideszes sajtó írt arról, hogy kiutálták a pártból. (A Tisza Konzervatív Kör a róla fellelhető netes találatok szerint 2011 óta nem aktív, lehetséges, hogy itt a Pintér M. Lajos-féle Tisza Lajos Közéleti Egyesületre gondol.)

A személyes kedvencem a Századvég-kuratóriumi elnök Barthel-Rúzsa jelzője, a titkos jelölt ugyanis - jelentsen ez akármit is - minden bizonnyal még a Süsü, a sárkányból ismert kém "TIT-KOS" felíratú noteszénél is menőbb.

De a valóban medöbbentő része a felsorolásnak az első két név. No nem azért, mert újraindítanák a már egyszer megbukott Kothenczet (aki állítólag nyugdíjasoknak tartott rendezvényeken már mondogatta, hogy újra el fog indulni), hanem mert ő, vagy a tiszteletbeli lengyel konzul Biernacki a felsorolásban úgy szerepel, mint 

Kiss-Rigó László püspök jelöltjei.

Ugyan az régóta nyilvánvaló, hogy a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke szoros kapcsolatban van a kormánypárttal (amitől nyilván nem független, hogy az NB2-ből is kiesett csapatának éppen stadiont épít  Garancsi István cége az Izabella-híd mellett), és korábban nyilvánosan is kampányolt a helyi fideszes jelöltek mellett, valamint Kothencz jelenleg is az egyházmegye által fenntartott Ágota Alapítványnál dolgozik, de

ez így nyíltan kimondva, ráadásul a kormánylapban azért mégis erős.

Persze kérdés, hogy mennyire kell komolyan venni a cikket, ugyanis a továbbiakban azt is vizionálja, hogy Botka függetlenként fog indulni, és a helyi MSZP elindítja ellene Ujhelyi Istvánt vagy Joób Mártont (!). ami azért elég valószínűtlen.

A végén egyébként amellett, hogy megjövendöli, hogy a helyi fidesz "konzultációs" kampánya majd jól benne lesz az országos médiában (ami nem árt, mert a korábbi hasonló akcióik rendre érdektelenségbe fulladtak), és itt is elismerték, amit már korábban más kontextusban, hogy ha Szegeden összefog ellenük az ellenzék, veszteni fognak.

B. Nagy: ha csak szegedi a körzetem, és van összefogás, nem nyerek

Interjút adott a fideszes SzegedMa portálnak a Csongrád megye 2-es körzetét megnyerő B. Nagy László. Az interjúban gyakorlatilag beismerte, ha nem szabták volna rá a körzetet, és összefogott volna az ellenzék, akkor veszített volna.

Kérdéseimmel megkerestem a helyi Fideszt, megkérdeztem, valóban ők-e a jelöltek, Kiss-Rigó valóban jelöl-e, és ha igen, milyen minőségében, valamint arra is kértem őket, segítsenek, hogy kell értelmezni azt, ha valaki "titkos jelölt". Természetesen amint válaszolnak, frissítem a cikket.

Kiemelt kép: Válasz.hu
Hozzászólok!
Kapcsolódó cikkek