„Diákbarát” albérlet? Köszönöm, nem!

Sallai Klaudia | január 10. 21:33 | Utolsó frissítés: 5 hónapja

Szeged egyetemi város mivoltának köszönhetően igazi aranybánya az ingatlannal foglalkozó emberek számára. Az egyetemistáknak, rengeteg lehetőség van arra, hogy albérletet találjanak. Miért csak őket említem? Mert az itteni ingatlanpiac egyértelműen rájuk orientálódik. Kedvező összegért hirdetnek több szobás lakásokat, amiket szinte mindenhol meghatározatlan időre kivehetnek, vagy minimum 1 éves bérleti „szerződéssel”.

Ez így mind szépen és jól hangzik, azonban nagyon sok buktatója van a dolognak, amikre nem árt odafigyelni. Többek között, ami miatt, legfőképp egyetemistákat céloznak meg, az azért van, mert őket még át lehet verni, aki nem járatos ebben.

Ez így elég csúnyán hangzik, pedig ez a szomorú igazság.

A „kedvező árú albérlet” jelentése: azért ilyen olcsó, mert szerződés az nincs. Viszont cserébe akár 6-an is lakhattok egy másfél szobás albérletben. Ugye milyen jól hangzik? Cserébe azonban felejtsd el az ideiglenes lakcímet, illetve a leadott kauciódat. Mert az azért mindenhova kell.

Illetőleg, ilyen esetben arra is kell számolni, hogy a bérleti díj nem tartalmazza a közösköltséget, ami pedig elég sok esetben nagyon magas. Mindezek mellett azzal is kell számolni, hogy a főbérlő gyakori látogató lesz a lakásban.

Ennyit a privát szféráról.

Nos, ezeket a munkavállalók, akik már tapasztaltabbak ilyen téren, több esetben nem hagyják szó nélkül. Ezért nincs rájuk kiépítve a piac. A fiatalok miért mennek ebbe bele? Mert 20-30 ezer forintért már tényleg ki tudnak venni egy szobát, amit fizetni is tudnak, esetleges diákmunkákból is akár, és némi privát területük is marad.

Nem is szokott ebből probléma lenni, addig, ameddig nem akarnak el költözni. Mint már fentebb említettem, a kauciót legtöbb esetben nem látják, illetve a főbérlő egyéb plusz költségeket is felróhat, ami miatt nem tud a lakó reklamálni, hiszen nincs írásos bizonyíték az ottlétére, ennek okán, azt sem tudja bizonyítani, hogy a kárt nem ő csinálta. A bérlőt ilyen esetben gyakorlatilag semmi nem védi.

Szomorú, hogy nagyon sok főbérlő kihasználja a gyermeki naivságot, és a „diákbarát” albérlet címszó alatt vagyonosodik úgy, hogy adót még véletlenül sem fizet utána. 

Mi ez ellen a teendő? Nem kell odaköltözni.

Olyan helyet kell választani, ahol szerződés van. Nem azon a 10 ezer forinton fog múlni semmi, amennyivel többe kerül, viszont így a bérlő is védve van.

Mivel a másik hátránya a szerződés nélküli albérletnek, hogy bármelyik pillanatban felbonthatják a lakhatási viszonyt, ami azt jelenti, hogy akár szó nélkül is kipakolhatják a cuccod, és még meg sem kell indokolni. Te meg nem reklamálhatsz, hiszen eredetileg ott sem laktál hivatalosan.

Szóval a konklúzió: csak szerződéssel rendelkező albérletet szabad kivenni, akármennyire kecsegetető is a másik ajánlat. Nem szabad engedni, hogy egyetemisták pénzén, ami legtöbbször nem túl sok, gazdagodjanak meg a nyugdíjas, otthon unatkozó főbérlők.

 

Hozzászólok!