Egyetemi tanárok, professzorok nyílt levélben tiltakoznak Zakar fideszes kijelentései ellen

Tarnay Kristóf Ábel | január 21. 21:34 | Utolsó frissítés: 5 hónapja

Ahogyan megírtuk, Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorhelyettese erősen elfogult fideszes kijelentést tett egy szegedi rendezvényen. Ezzel kapcsolatban már 72 professzor, tanszékvezető egyetemi tanár, tanszékvezető egyetemi docens, professor emeritus és professor emerita írt alá egy tiltakozó közleményt, és a számuk folyamatosan nő.

A lapunkhoz is eljuttatott közleményt alább változtatás nélkül közöljük.
 
Nyílt levél a Szegedi Tudományegyetem rektorának és Szenátusának

A Délmagyarország 2019. január 14.-i, több országos médium által módosítás nélkül átvett híre szerint egyetemünk Nemzetközi és Közkapcsolati Rektorhelyettese, Dr. Zakar Péter egy nyilvános fórumon, az Egyetem nevében többek között az alábbiakat nyilatkozta: "Szomorúan tapasztaljuk, hogy az önkormányzat évtizedek óta semmibe vesz minket. Még a városi naptárban sem kaptunk helyet. Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet. Az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez, de ebből az utóbbi elem hiányzik." Továbbá: „Azt látom, hogy a vesztét érzi az ellenzék, csak a botránykeltés az eszközük, elkeserítő viszont, hogy a fiatalok közül többen ezt látják helyes útnak, ezért is törekszünk a nemzetiségre." Azon túl, hogy az Egyetem felső vezetőjeként nincs joga az intézmény nevében napi politikai ügyeket – ebben az esetben az önkormányzati választást – befolyásoló módon állást foglalni, fenti kijelentései szélsőségesen egyoldalúak, sértők és kirekesztők, s egyértelműen szemben állnak az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 32. pontjában megfogalmazottakkal. Ezen dokumentum szerint: ,,...Az Egyetem nem elkötelezett egyetlen vallás vagy világnézet mellett sem. Ha az Egyetem vallási, illetve világnézeti információkat ad át, biztosítania kell annak tárgyilagos és több oldalú közvetítését. Az Egyetem tiszteletben tartja az egyetemi polgárok lelkiismereti és vallásszabadságát. Az Egyetem polgára nem késztethető lelkiismereti, világnézeti, politikai meggyőződésének megvallására, megtagadására.” 

Mindezek alapján Dr. Zakar Péter fenti, az egyetem nevében tett, politikai véleményt tartalmazó nyilatkozatával súlyosan megsértette az egyetemi SZMSZ-t, s így az egyetem polgárainak szabad világnézeti, vallási, lelkiismereti és politikai véleményalkotáshoz való jogát. Kérjük, hogy a Szenátus ezt a kirívó esetet tárgyalja meg és Dr. Zakar Péter Rektorhelyettessel szemben az Egyetem Etikai Szabályzatában rögzített szükséges szankciókat tegye meg.

Szeged, 2019. január 17.
 
Az aláírók folyamatosan frissülő listáját pedig az Oktatói Hálózat SZTE Facebook-közösségi oldalán lehet követni.

Oktatói Hálózat - Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem Oktatóinak és Kutatóinak az Egyetem Rektorához eljuttatott NYÍLT LEVELE Dr. Zakar Péter Rektorhelyettes médiában megjelent nyilatkozata kapcsán. Az aláírók névsora...

Hozzászólok!
Kapcsolódó cikkek