Fizetett valaki valaha a WinRar-ért?

Tarnay Kristóf Ábel | január 29. 21:15 | Utolsó frissítés: 5 hónapja

Az internet egyik legősibb közhelye, hogy a közkedvelt tömörítőszoftverért élő ember még nem fizetett, mert hiába ér véget a próbaidőszak, elég egy elegáns mozdulattal bezárni az erre figyelmeztető ablakot, és használhatjuk is tovább az idők végeztéig. Valóban így van-e ez, és ha igen, miből származik bevétele a fejlesztőcégnek és hogy nem ment még csődbe?

Mémek tucatjai ecsetelik, mekkora népünnepély lehet a WinRAR központjában, amikor egy felhasználó fizet érte. Mások azt írják le, mennyit kell inni, hogy az ember bódultságában megtegye. Egy harmadik szerint már Einstein is megmondta, hogy két dolog végtelen: a világegyetem és a WinRAR negyven napos próbaverziója, de az elsőben nem biztos.

A tömörítőprogramra az "annoyware" szlenget használja az angol internet az "annoying", azaz idegesítő szóból - utalva arra, hogy a szoftver csupán idegesít minden megnyitáskor egy felugró párbeszédalakkal, de ennél drasztikusabb eszközökkel nem próbál meg rávenni, hogy negyven nap után fizess érte.

Valójában a WinRAR trialware program, aminek a kipróbálása ingyenes, és utána kellene érte fizetni - ez utóbbit valóban nem erőlteti túl agresszívan a szoftver, de talán épp ez az, aminek köszönhetően lett világszerte a legelterjetteb tömörítőprogram lett, gépek százmillióin fut a földgolyó minden pontján.

Ennyi felhasználó közt pedig bizony már akad, aki fizet érte. Ennek több oka lehet.

Van, aki fizet

Szintén közhely, hogy szoftverért csak az fizet, akinek a munka miatt kell, neki meg úgyis kifizeti a cég. Ez így ugyan nem igaz, de valóban sokan vannak, akik egy programért azért fizetnek, mert a cég egyszerűen nem teheti meg, hogy illegális szoftverrel dolgozzon, nem engedi a cég szabályzata, vagy egyszerűen a cég renoméja.

Nem ismeretlen a techvilágban, hogy egy cég bevételeinek jelentős része az üzleti világból származzon, ez igaz a WinRAR-ra is. A különbség annyi, hogy ők ingyen odaadják a teljes szoftvert, és utána is elég liberálisan kezelik a liszenszvásárlás kikövetelését. Valamint itt se felejtsük el az ismertséget: a szoftvernek van számos - köztük teljesen ingyenes - alternatívája, pl. a 7Zip, ám taktikájának köszönhetően szinte mindenkinek ez a szoftver ugrik be, ha tömöríteni kell - köztük a cégeknek is, akik már fizetnek is érte.

A neten sokan írnak róla, hogy egyszerűen azért fizettek érte, mert sokat segít nekik, és megtehetik, hogy hozzájáruljanak a fejlesztők munkájához. 

Ez pedig a világ egyik legelterjedtebb szoftverénél ha csak a felhasználók pár százaléka, akkor is tényező.

A Redditen - persze szintén a ritkaság mémre rájátszva - külön fórum gyűjti össze azon embereket, akik fizettek a WinRAR-ért. Itt a legképtelenebb sztorikat gyűjtik össze, mint hogy valaki nyerte egy kemény bekötött szemű csávótól pókeren, másnak ezt dobta ki a gugli arra, hogyan emelheti életét magasabb szintre, de volt olyan is, aki egyszerűen azt írta: mert gazdag és megteheti.

Legalább nem torrentezik le

Ami ennél komolyabb: Burak Canboy, a cég igazgatója maga nyilatkozta le, hogy liberális liszenszkezelésükkel elejét vehetik annak, hogy mindenféle másolt, és potenciálisan fertőzött kalózverzió terjengjen a termékükről - tagadhatatlan: a WinRar-t bizonyosan nem fogja senki letorrentezni szemben a cég a fizetésre erősebben kapacitáló konkurenciáival.

Összességében tehát mielőtt cinkosan mosolyogva örülnél, hogy ma is kijátszottad a rendszert tömörítés közben, nem árt tudni: a winrarosok se hülyék, pontosan tudják, hogy az egyszeri felhasználók többsége nem fog fizetni, de szándékosan alakították így. Az olyan sztorikkal, amikor a NAV azért nem adja vissza a laptopod, mert három napja lejárt a WinRAR-od, már ők sem tudnak mit kezdeni...

Hozzászólok!