Hol a határ?

Szegedi Judit | 2018. szeptember 12. 07:42 | Utolsó frissítés: 8 hónapja

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint az egyes vadászterületek határait a kormánybiztos jelölheti ki

Különösen érdekes ez a kérdés az országhatár menti területeken, ahol gyakorlatilag megyénként eltérő szabályozás van érvényben: van olyan határszakasz ahol 0 méter a tilalmi zóna - ahol semmilyen körülmények között semelyik időszakban nem lehet vadászni. Míg például Csongrád megyében 2 kilométer széles szakaszon “érezhetik magukat a vadak biztonságban”, azaz vadászati tilalom van - addig pl. Békésben és Bács-Kiskun egyes részein már nulla.

Teljesen érthetetlen ez a különbségtétel, hiszen az illegális bevándorlók nem valószínű, hogy megyei szinten tartják számon a vad tilalmi zónákat, illetve egy-két őz kilövésének lehetősége nyilván semmilyen szinten nem befolyásolja a határzóna biztonságát.

A területi illetékességű vadásztársaságoknak azonban nemcsak a tilalmi sáv szélessége és nagysága okoz fejtörést. Ebből a szempontból is Csongrád megye kimondottan hátrányos, hiszen vannak olyan vadgazdálkodási egységek, melyek vadászati területének 36 százalékát teszi ki a tilalmi sáv.

A vadgazdálkodással foglalkozó szakemberek azonban pontosan tudják, hogy bizonyos vadfajok túlszaporodása - mind az állomány egészségi állapotára, mind a mezőgazdasági területekre tekintettel - hátrányos lehet. A fokozottan keletkező vadkár, ami tulajdonképpen a túlszaporodott állatok veteményesben, szántókban, kukoricásban stb. okozott dézsmálását jelenti, megint csak a vadásztársaságokat terheli: a biztosítási rendszerből kifolyólag ezek az állatok által okozott károk térítendőek a gazdák felé. Persze jobban jár a társaság ha inkább Barterben igyekszik a gazdák reklamációt kezelni.

Mindössze ennyit szerettek volna elmondani a kormánymegbízott asszonynak a kérelmezők, aki azonban nem volt hajlandó fogadni őket.

Ha az elmúlt évek magyaros sajátosságait számba vesszük, semmi mást nem szolgál ez a fajta különbségtétel és az értelmetlen extra vadászati tilalmi sáv mint hogy tönkretegyék a társaságot, hogy ezt követően néhány hónappal később az általuk alapított átvehesse a területet?

 utóirat (2018.október 14.):

 Talán éppen cikkünk hatására a múlt csütörtökön megváltoztatta a megyei Kormányhivatal a vonatkozó rendeletét és nulla kilóméterre redukálta a vadászok számára korábban megszabott 2 kilométeres tilalmi zónát. Köszönjük a reakciót!

Hozzászólok!
Címkék