Nyíltan kormánypárti politizálásba kezdett az SZTE rektorhelyettese

Tarnay Kristóf Ábel | január 14. 23:55 | Utolsó frissítés: 5 hónapja

Kálmány Lajos száz éve elhunyt néprajzkutatóra, katolikus plébánosra emlékeztek pénteken a szőregi plébánián. Az esemény vendégeként a megemlékezést követően Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár Zakar Péterrel, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorhelyettesével kerekasztal-beszélgetést tartott, ahol mondott újdonságokat Zakar.

Először is Latorcai kezdte a szokásos eszmefuttatást az újkori népvándorlásról és az abban megvédendő kultúráról, majd a Délmagyar.hu tudósításából nem egészen egyértelmű, hogy hogyan, de eljutott odáig, hogy a házasság szerinte csak férfi és nő közt lehetséges, és ebbe kellene kapaszkodni. Zakar egyetértésben ehhez hozzátette, az SZTE vezetése „mindig is elkötelezett volt abban, hogy nemzeti legyen az intézmény”.

Fotó: Magyar Hírlap

Ezután némileg önellentmondásosan próbálták magyarázni az egyébként nemzetközi kapcsolatokért is felelős rektorhelyettes Zakarral, hogy ez milyen kapcsolatban van az itt tanuló több ezer, a világ számos országából ide érkező külföldi diákkal (a cikk ezen részén nehéz követni, hogy melyiket ki mondta), ám a lényeg ez után következett.

– Szomorúan tapasztaljuk, hogy az önkormányzat évtizedek óta semmibe vesz minket. Még a városi naptárban sem kaptunk helyet. Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet. Az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez, de ebből az utóbbi elem hiányzik.

- mondta ezután volt fideszes önkormányzati képviselő Zakar, majd utalt arra is, hogy a Dugonics téren, az SZTE rektori hivatala előtti közterületen szoktak demonstrációkat szervezni:

- Azzal sem értünk egyet, hogy minden ellenzéki párt a főépületünk elé szervezi a tüntetéseket, pedig ehhez nem járulunk hozzá, a város jegyzője mégis hagyja. Azt látom, hogy a vesztét érzi az ellenzék, csak a botránykeltés az eszközük, elkeserítő viszont, hogy a fiatalok közül többen ezt látják helyes útnak, ezért is törekszünk a nemzetiségre

Az most mindegy is, hogy közterületen tartandó, gyülekezési törvény hatálya alá eső rendezvények tudomásul vételében egyébként nem a jegyző, hanem a megyei rendőrkapitányság illetékes, a rektorhelyettes ugyanis futószalagon döntögetett tabukat nyilatkozatával.

Amikor a CEU mellett álltak ki, akkor még nem lehetett politizálni

Azért érdekes a rektorhelyettes egyértelmű politikai állásfoglalása, mert tavaly áprilisban, amikor az SZTE dékánjai is kiálltak a CEU mellett, Lázár János akkori kancelláriaminiszter egyértelműen amellett foglalt állást, hogy egy egyetem vezetői ne politizáljanak - holott akkor dékánokról, azaz az egyetemi hierarchiában lejjebb elhelyezkedő vezetők állásfoglalásáról volt szó.

”Kár egy egy egyetemet belevinni egy ilyen politikai vitába, mert ez nem biztos hogy használ, hogy jó egy egyetemnek.”

- mondta akkor Lázár, a vezetőségről pedig általánosságban úgy nyilatkozott, a szegedi egyetem vezetősége "politikailag elkötelezett, markánsan kormányellenes álláspontot képviselnek". (Zakart egyébként azóta, tavaly nyár közepén nevezték ki.)

Akkor az egyetem rektora hamar szabadkozó közleményben is magyarázta a CEU melletti kiállást:

A Szegedi Tudományegyetem nem folytat kormányellenes politikát, hiszen egyáltalán nem politizál, politikai tartalmú nyilatkozatot nem adott ki, ez a jövőben sem fordulhat elő. 

- írta akkor Szabó Gábor a SzegedMának.

Fideszes múlt

Zakar Péter tavaly júliusi kinevezése óta az egyetem két nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesének egyike. Korábban 2006-2014-ig Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő volt, ilyen színekben volt a Csongrád Megyei Közgyűlés tagja, és egy időben alelnöke is.

Az önkormányzat visszautasította a nyilatkozatot

- Szeged és az egyetem évtizedek óta együttműködik az egészségügy területén éppúgy, mint a fejlesztéspolitikában. Csak két dolgot emelnék ki: az újklinika építése, ahol a külső közműveket Szeged 800 milliós fejlesztésével építette meg. A másik meg az ELI. Szeged végig lobbizott az ért, hogy a lézerközpont ide kerüljön - reagálta a nyilatkozatra Nagy Sándor alpolgármester.

Teljesen felháborító Zakar Péter nyilatkozata, amit a Délmagyarországnak adott

– mondta a Szeged.hu-nak, majd felidézte Zakar fideszes önkormányzati képviselői múltját, és hozzátette, úgy látja, "az egyetem párttitkára lett rektorhelyettesként".

Már korábban támadták az egyetemet

A szegedi baloldali városvezetés a szegedi egyetem is régóta tüske a NER szemében. A mostani nyilatkozatot nyílt fordulatként, irányváltásként is értelmezhetjük, a "nemzetivé tétel" a kormány kommunikációjában általában a NER által leuralás eufemisztikus megnevezése.

Ha úgy tetszik, már a nyáron előkészítették a fordulatot, amikor a Demokratában hosszú összeállítást közöltek a "renitens" szegedi közösségekről és személyekről. Bár a cikkről messziről látszik, hogy egy fővárosi szerkesztőségből, vajmi kevés helyi anyaggyűjtéssel készült (több betámadott civil szervezetnek a nevét sem tudták helyesen leírni), az alapállítás az volt, hogy a "szegedi Soros-mátrixnak", amelyet Botka László szocialista polgármester vezet és a Szegedi Tudományegyetem a "központja".

Maga a cikk egyébként elég szürreális és összefüggéstelen lett - többek közt zenei rendezvények plakátjaival igyekszik bizonyítani a szörnyű helyi sorosista befolyást, ugyanakkor talán előzetes jelzés lehetett, hogy megkezdték az egyetem elfoglalását.

Egyébként miközben a kormányközeli média egy részében névtelen olvasói levelekkel sokkolnak az egyetemek liberális véleménydiktatúrában szenvedő kormánypárti egyetemistáiról, addig a szegedi egyetem Irinyi épülete alatt - mint arról a Magyar Narancs beszámolt - egy fideszes hírtévé stúdiója épül, amely vélhetően az SZTE EHÖK Oláh János egykori fideszes önkormányzati képviselőtől megvásárolt, és jelenleg Egyetem TV néven - az egykori Telin TV helyén - üzemeltetett adóján fog majd futni valamilyen formában.

Közben egyébként lapunk több forrásból úgy értesült, hogy egy, a szegedi kormányellenes tüntetéseken rendszeresen felszólaló egyetemi oktató azt a "felsőbb utasítást" kapta, hogy ha meg szeretné tartani oktatói állását, hagyja abba közéleti tevékenységét - azóta nem is szólalt föl.

Hozzászólok!